MyCreed World

Menu
  • Assassin’s Creed
    • Close
  • All Blogs
    • Close
  • MyCreed World and Network
    • Close

SATURDAY THEMEDAY: Templar Schemes – Rodrigo Borgia

Tijdens alle delen van Assassin’s Creed behalve Origins krijgen we te maken met Tempeliers waar de Assasijnen als eeuwen tegen vechten. In dit deel hebben we het over misschien de grootste baas uit de franchise van deze duivelse organisatie namelijk Rodrigo Borgia.

Rodrigo Borgia geboren op 1 Januari 1431 was een van de meest machtigste mannen in Europa en leider van de tempeliers tijdens de Renaissance. Hij studeerde in zijn jongere jaren rechten in Bologna en werd hierna bisschop, kardinaal en vice kanselier van de christelijke kerk.In 1458 werd hij lid van de Orde van de Tempeliers om daarop in 1476 grootmeester te worden. Hij wilde de order macht geven over heel Italie door alle hoge leiders uit te schakelen en te vervangen door zijn eigen mensen. Waaronder zijn zoon Cesare Borigia.

Echter tijdens het begin van zijn machtsstrijd wordt hij al snel door de assassijnen in de gaten gehouden. Giovanni Auditore onderschept een brief naar Rodrigo en volgt zijn stappen om de moord op Galeazzo Sforza bondgenoot van Lorenzo de’ Medici te voorkomen. Echter komt de assassijn te laat maar vindt een aanwijzing dat Rodrigo naar Venetie vertrekt. Daar onderschept Giovanni een bericht van Silvio en Marco Barbarigo aan Rodrigo hun meester. De brief kan echter niet worden gedecodeerd in Florence en lukt het niet de Medici en Umberto Alberti een kopie te sturen met Giovanni om zo het complot uit de brief te achterhalen.

Giovanni ontdekte de plannen van Rodrigo en volgde hem tot aan Rome, echter liep hij hier in een val, Rodrigo bood hem nog aan zich bij de orde aan te sluiten maar Giovanni weigerde dit. Hij ontsnapte de aanval op hem en keerde terug naar Florence. Rodrigo, gekrenkt en woedend op het afslaan van zijn aanbod start een complot tegen Giovanni om hem te vermoorden.

Hij spant samen met de Pazzi familie en Umberto Alberti, om Giovanni te beschuldigen van verraad en hem daarvoor te vermoorden. In het hele tafereel komt zijn enig overgebleven zoon erachter dat Umberto en de Pazzi samen spannen tegen zijn vader en familie en wil wraak nemen op de daders waaronder de mysterieuze Spanjaard Rodrigo.

Rodrigo spant hierna samen met de Pazzi’s een nieuwe samenzwering op tegen Lorenzo de’ Medici en zijn familie om zo Florence te veroveren en zijn machtspositie in Italië te vergroten. Echter dwarsboomt Ezio Auditore zijn plannen en schakelt iedereen binnen de samenzwering uit. Na deze nederlaag vertrekt Rodrigo naar Venetië om daar de hoop te vestigen op een nieuwe kans in machtsvergroting. Zijn exacte woorden waren:

 

“Ik vind dat ik me er meer mee moet bemoeien. De Pazzi’s hebben ons teleurgesteld. Ik hoop dat jullie het beter doen.”

Zijn plannen om Ventie te veroveren beginnen met Carlo Grimaldi en de Barbarigo familie, ze willen de huidige Doge van Venetië, Giovanni Mocenigo, vermoorden en zelf de macht overnemen. Omdat Ezio Rodrigo nog steeds op de hielen zat, vertrok hij na het selecteren van Marco Barbarigo als nieuwe Doge terug naar Rome. In 1486 kwam hij erachter dat de appel van Eden, waar hij naar op zoek is, zich bevind in Cyprus, hij maakt plannen om deze te verschepen via Venetië.

Twee jaar later onderschept Ezio de appel door zich te vermommen als koerier, hij weet echter nog steeds niet wat er zo belangrijk is en waar Rodrigo voor staat en wie hij werkelijk is. Rodrigo komt in gevecht met Ezio en dwingt hem de appel aan hem te geven omdat, hij de profeet zou zijn die als enige de kluis onder het vaticaan kan openen, Ezio snapt niet waar de Spanjaard over praat en wil maar een ding, Wraak op de moord van zijn vader en broers. Hij kan dit gevecht niet winnen en stuurt zijn wachter af op Ezio en vlucht zelf zonder de appel.

Tijd verstreek en Rodrigo probeerde zoveel mogelijk assassijnen uit de weg te laten ruimen door het beïnvloeden van welvarende leiders zoals Inquisiteur-generaal Tomas de Torquemada. Hij liet hem Spaanse assassijnen opsluiten en vermoorden, rond 1491. Doordat Tomas er heilig van overtuigd dat Rodrigo net zo gelovig was als hij volgde hij hem blindelings en had nooit in de gaten wat zijn werkelijke plannen waren. In 1492 werd Hij Paus van Rome en verkreeg hierbij de macht die hij zo begeerde en tegelijkertijd kon hij zijn droom waarmaken om de kerker onder het vaticaan te openen, waarvan hij dacht dat God daar rustte.

De appel van Eden die Rodrigo toch nodig heeft om de kluis te openen is ondertussen in de handen gevallen van zijn aartsvijand Savonarola die door de dood van Lorenzo en de afwezigheid van de assassijnen in Florence de macht had overgenomen. Hij stuurde met regelmaat troepen naar de stad om de appel te bemachtigen echter mislukten al deze pogingen. Ezio keert echter terug naar Florence en vermoord Savonarola waardoor Rodrigo bang is de appel nooit meer te zullen bemachtigen.

Jaren later in 1499 reist Ezio naar Rome en confronteert Rodrigo en probeert hem te vermoorden. Rodrigo heeft echter de staf van Eden bij zich en probeert Ezio hiermee te vermoorden wat niet lukt omdat Ezio de Appel bij zich draagt. In een heet gevecht tussen beide met beide een artefact uit het oude Eden weet Rodrigo Ezio van zich af te slaan, hij steelt de appel uit zijn handen en zet deze in alle haast op de staf en opent hiermee de kluis. Ezio, gewond maar niet gebroken achtervolgt Rodrigo naar de kluis waar hij hem vindt, al vloekend, omdat hij de ook met de twee delen van Eden de deur maar niet open krijgt. Hij accepteert zijn nederlaag in het Vaticaan en draagt Ezio op hem te vermoorden.

Echter is de woede van Ezio afgenomen over de jaren heen en heeft hij veel geleerd van het broederschap van de assasijnen waar hij nu bij hoort en spaart Rodrigo zijn leven wetende dat het Rodrigo meer pijn zal doen te moeten leven met het feit dat hij niet de profeet is en nooit zal zijn. Rodrigo vlucht weer en Ezio en zijn oom Mario vluchten naderhand ook met de appel terug naar Monterigioni in Toscane.

De zoon van Rodrigo krijgt echter kort hierna weet van het hele tafereel, wie trouwens ondertussen een machtig leider is van het pauselijke leger, en valt de stad aan waar de appel zich op dat moment bevindt, Rodrigo had zich er ondertussen bij neergelegd en wilde de macht die hij op dit moment had behouden, niet wetende dat zijn zoon die gek werd door macht, ondertussen andere plannen had en wel de macht over heel Italie wilde.

Rodrigo geeft Cesare steeds meer macht en trekt zichzelf verder terug op de achtergrond waar hij wel nog steeds als leider wordt gezien, maar Cesare toch de baas is en uiteindelijk Rome veroverd. Rodrigo keurt de plannen van Cesare om Italie te veroveren niet goed, maar omdat hij ondertussen al tot commandant-generaal was benoemd van het pauselijke leger kon hij zijn plannen uitvoeren zonder toestemming van zijn vader. In 1503 verteld Cesare hem wie er nu echt de baas was op het feest van Juan Borgia de oudere, uit vrees voor het verlies van eigen macht en het vermoeden dat zijn zoon gek geworden was en niet meer voor rede vatbaar plant hij om zijn zoon te vermoorden.

Hij besloot zijn zoon te vergiftigen door cantarella in appels te doen en deze aan Cesare te geven, zijn dochter Lucrezia die tevens een vreemde fysieke relatie had met haar broer kwam hierachter en verraadde haar vader bij Cesare wie hem uiteindelijk vermoord. Ezio zelf was op dat moment ook aanwezig en gaf Rodrigo uiteindelijk zijn laatste zegen.

Na de 21ste eeuw ziet de Orde der Tempeliers hem ook niet meer als groot man en grootmeester maar als Tiran wat er alles aan zou doen om de macht te krijgen koste wat het kost. Het Borgia tijdperk staat dan ook later bekend als een duistere periode binnen de Orde der Tempeliers.